Mountain Leaders

ML thuisfrontdag in Doorn – Manaslu

De mountain leaders die onderdeel uitmaken van de expeditie Manaslu hadden afgelopen vrijdag samen met hun familie en relaties de thuisfrontdag in Doorn. De Operationele Personeelszorg (OPZ) van CZSK gaf tijdens de thuisfrontdag specifieke informatie over personeelszaken die van belang zijn tijdens deze expeditie. Daarnaast was het een goede gelegenheid voor de familie en relaties om elkaar beter te leren kennen. Tevens hadden de mountain leaders een static display opgezet waarbij het expeditie materiaal en de persoonlijke uitrusting van de klimmers te zien was. 3 april gaat de expeditie van start en vertrekken de mountain leaders naar Nepal.

Expeditie Manaslu

De mountain-leaders hebben zich gisteren 06-01-2016 zowel fysiek als mentaal voorbereid op de Expeditie Manaslu, die in april van start gaat. In de hypobare druktank ondergingen zij een aantal testen om de lichamelijke en geestelijke effecten op 8000 meter hoogte te ervaren. Een aantal verschijnselen die kunnen voorkomen zijn; beperkt zicht, misselijkheid of kortademig. De testen werden gedaan bij het Centrum voor Mens en Luchtvaart van de Koninklijke Luchtmacht.

Training in de Alpen van de Mountain Leaders van het Korps Mariniers

De Mountain Leaders van het Korps Mariniers kwamen vorige week met een voldaan gevoel terug naar eigen land

De Mountain Leaders van het Korps Mariniers kwamen vorige week met een voldaan gevoel terug naar eigen land. Afgelopen zomer beklom een internationaal team van Mountain Leaders en Heeresbergführer alle 48 bergen hoger dan 4000 meter in Zwitserland.
De laatste berg uit de imposante serie was de 4294 meter hoge Lenzspitze. Elke beklimming werd vastgelegd door een ‘topfoto’ met de lustrumvlag van hun Korps te maken. Op deze foto’s is te zien hoe de Mountain Leaders het tweede deel van hun reis vervolgen en hoe zij hun reis eindigen. In de totale periode van 6 weken werd 95 keer een berg hoger dan 4000 meter beklommen! Kapitein der mariniers Bo Boumeester kijkt met voldoening terug op de imposante reeks langs Zwiterserland’s hoogste bergtoppen. ‘’Deze teamprestatie is mogelijk gemaakt door verbondenheid, kracht en toewijding.’’

De eerste fase van de loodzware Mountain Leader opleiding is afgerond ‬ De ‘Cornwall-fase’ is de eerste fase van de Engelse opleiding, waarin de nadruk ligt op fysieke belastbaarheid en technisch klimmen. Ook Nederlandse mariniers nemen jaarlijks deel aan de ML-opleiding, die bekend staat als een van de zwaarste militaire opleidingen. De opleiding duurt nog tot april volgend jaar. Daarna zal weer een pre-ML plaatsvinden bij het MOC, om de Nederlandse cursisten voor volgend jaar voor te bereiden en te selecteren.

Mountain Leaders

Bijna 30 Zwitserse bergtoppen, waaronder de Monch (4107 meter) en de Grand Combin de la Tsessette (4141 meter) hebben de Mountain Leaders van het Korps Mariniers de afgelopen weken bedwongen. Het dit jaar jubilerende korps (350 jaar oud) wil in 4 weken tijd ruim 40 toppen van boven de 4000 meter beklimmen. Met het aangaan van deze uitdaging staat het korps op bijzondere wijze stil bij haar verjaardag en krijgen alle Mountain Leaders de kans hun kennis op het gebied van bergbeklimmen op pijl te houden. Ook vormt deze Alpen-expeditie de opmaat naar de beklimming van de Manaslu (8163 meter) in Nepal volgend jaar.

Zie hier enkele unieke beelden van deze expeditie naar de mooiste en hoogtes plekken in Zwitserland.

Mountain Leaders op weg naar de Noordpool

ML – Instructor Opleiding 2010

De afgelopen twee jaar bent u als lezer reeds meerdere malen geïnformeerd over veranderingen binnen het
Mountain Leader (ML) specialisme. Eén van die veranderingen was de ontwikkeling van de opleiding tot Mountain
Leader 3 (ML3) door zorg van het Kennis Centrum Militair Optreden onder eXtreme omstandigheden (KC
MOX). Het doel hiervan was meer Mountain Leaders te genereren om zodoende een betere invulling te kunnen
geven aan de uitvoering van ML specifieke opleidingen, trainingen en oefeningen. De eerste opleiding tot ML3
startte na het zomerverlof 2009 en werd afgerond in februari 2010.

Mountain-Leader Verkenningspeloton november 2010

Mountain-Leader Verkenningspeloton, zijn nu opgenomen bij het MARSOF